Amsterdam 020 - 2615085 info@groeienglunder.nl
Zomervakantietip5

De zomer komt er weer aan. Ben je een ouder of werk je met ouders? Dan herken je vast de voordelen maar ook problemen waar je in deze periode tegenaan loopt. De gestructureerde periode van de schoolweek en vaste buitenschoolse activiteiten is voorbij. Dit zorgt ervoor dat kinderen overprikkeld kunnen raken, zich kunnen gaan vervelen en dat je als ouders soms ook de creativiteit niet meer kunt vinden dit op te lossen. Het is echter ook een periode van rust voor kinderen, waardoor er nu de ruimte ontstaat om dingen te leren waar voorheen geen energie of tijd voor was bij zowel ouder als kind, zoals bijvoorbeeld het zindelijk worden of doorslapen. Hieronder een paar korte en praktische tips op een rij:

VOORSPELBAARHEID

Maak een kalender waar alle uitjes op staan zodat kinderen goed voorbereid zijn. Bespreek de overgangsmomenten goed voor.

STRUCTUUR & GEDEELDE REGIE

Bespreek elke ochtend hoe de dag eruit gaat zien. Zonder school valt de structuur weg voor veel kinderen. Dit betekent onrust. Wanneer elke ochtend besproken wordt wat ze kunnen verwachten zal de dag soepeler verlopen. Doe dit samen met je kind, zodat je als ouders de regie in handen hebt en het kind eigenaarschap ervaart.

DOSERING

Plan maximaal 1 activiteit buiten de deur per dag. Hoe meer activiteiten je plant hoe overprikkelder dit kan zijn voor kinderen. Ze hebben de tijd nodig om op te laden voor er een nieuwe activiteit op hun te wachten staat.

AANLEREN NIEUWE VAARDIGHEDEN

Hier is tijdens de zomervakantie ruimte voor bij zowel ouder als kind. Heb geduld, neem kleine stapjes en vier alle successen. Gebruik een beloningssysteem om positief gedrag te stimuleren.

Download hier een beloningssysteem.

GENIET

Het allerbelangrijkste is natuurlijk: heb plezier met elkaar!